Αθλητική Διατροφή

Στους ολυμπιακούς αγώνες το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα κρίνεται σε εκατοστά του δευτερολέπτου ενώ μόλις λίγα λεπτά χωρίζουν τον πρώτο από τον δεύτερο νικητή του μαραθωνίου. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, ότι για να φτάσει κάποιος αθλητής σε αυτό το επίπεδο αγώνων πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις γενετικές του ικανότητες και για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να ακολουθηθεί μια σωστή διατροφή και προπόνηση.

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας οι αθλητές και οι αθλήτριες εκφράζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον σχετικά με το πως η διατροφή τους επηρεάζει τις αθλητικές τους επιδόσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική, αφού είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η κατάλληλη διατροφή από άποψη ποιότητας και ποσότητας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση και τον αγώνα, μεγιστοποιεί την απόδοση.

Η επιστημονική έρευνα μας δείχνει ότι η κατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με τη σωστή κατανάλωση υγρών μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ (τουλάχιστον κατά 25 %) τις αθλητικές επιδόσεις. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι οι ανάγκες του κάθε αθλητή, τόσο σε ενέργεια όσο και σε θρεπτικά συστατικά ποικίλουν, γι’ αυτό για κάθε αθλητή απαιτείται ένα προσωπικό διαιτολόγιο, όπως και ένα προσωπικό πρόγραμμα προπόνησης. Ο προγραμματισμός της διατροφής είναι, λοιπόν, εξίσου σημαντικός με αυτόν της άσκησης, γι’ αυτό και τα δύο πρέπει να συμβαδίζουν αρμονικά.

Ευγενία Καραγιαννίδου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΝΟΜΙΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ενημερωτικό Δελτίο

Copyright 2017 - Ευγενία Καραγιαννίδου