Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Συνήθως στο άκουσμα της λέξης «διατροφή» το μυαλό όλων πάει στην απώλεια βάρους ή σωματικού λίπους. Δεν είναι όμως μόνο η απώλεια βάρους ή σωματικού λίπους, οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, οι λόγοι για να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ περισσότεροι και τα οφέλη πολύ σημαντικά.

 

1. Για καλή υγεία

Μια ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει φυσικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (γάλακτος, κρέατος, λαχανικών, φρούτων, ψωμιού και δημητριακών), ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα προστατεύοντας τον οργανισμό μας από ανεπιθύμητες λοιμώξεις ή διαταραχές.

Πράγματι, πολλές επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή μειώνει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο καθώς και τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και υπέρτασης. Ακόμη, υπάρχουν περιορισμένες, αλλά σημαντικές ενδείξεις ότι η υιοθέτηση μια ισορροπημένης διατροφής συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κατάθλιψης και άσθματος.

Είναι φανερό ότι τα νοσήματα που επηρεάζονται πρωτίστως είναι όσα οφείλονται σε χρόνια φλεγμονή και στο οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη δράση των ελευθέρων ριζών. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες περιέχονται σε αφθονία στα λαχανικά, στα φρούτα και στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αποτελώντας έτσι ασπίδα προστασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

2. Για καλή ψυχολογία

Το τι τρώμε επιδρά στο πώς αισθανόμαστε. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες τροφές περιέχουν συστατικά τα οποία υποβοηθούν την καλή ψυχική υγεία. Παράλληλα, οι ελλείψεις ορισμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και λιπαρών οξέων φαίνεται ότι έχουν άμεση σχέση με την ψυχική μας υγεία και  μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές.
 
Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μπορεί να εμποδίσει την κατάθλιψη.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα μας στο νευρομεταβιβαστή σεροτονίνη. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο τόνος και ο σολομός, μπορούν να κρατούν υψηλά τα επίπεδα σεροτονίνης- Σύμφωνα με τη δρα Λόνγκμορ, η σεροτονίνη δρα «ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα».
 
Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει μια σχέση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β και ψυχιατρικές διαταραχές. Για να αυξήσετε την πρόσληψη των βιταμινών Β στον οργανισμό σας πρέπει να τρώτε πράσινα λαχανικά και όσπρια.

3. Για αντιγήρανση

Μια ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει μακροζωία και καλύτερη ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία.

Ο άνθρωπος υπόκειται αναπόφευκτα στις μεταβολές εκείνες που χαρακτηρίζουν την τρίτη ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, μειώνεται το συνολικό ποσό του νερού του οργανισμού με αποτέλεσμα τη μείωση της μυϊκής μάζας και την αύξηση του σωματικού λίπους. Η καρδία, οι πνεύμονες και οι αρτηρίες χάνουν μέρος από την ελαστικότητα τους με συνέπεια τη δυσλειτουργία τους. Παράλληλα, ο εγκέφαλος χάνει τμήμα της δυναμικότητας του, λόγω μειωμένης αιμάτωσης από τα ήδη σκληρυμένα αγγεία. Η κινητικότητα του πεπτικού σωλήνα μειώνεται ενώ το στομάχι ατροφεί και η οξύτητα του ελαττώνεται, μεταβολές που προκαλούν την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και δυσπεψίας.

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε υγρά (νερό και μη αλκοολούχα ροφήματα) βοηθάει στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Η πρόσληψη φυσικών αντιοξειδωτικών μέσω της τροφής εμποδίζει όλες τις διαδικασίες γήρανσης του οργανισμού και ειδικότερα τη σκλήρυνση των αγγείων, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και του εγκεφάλου. Τέλος, μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνει την κινητικότητα του πεπτικού σωλήνα και τη δυνατότητα απορρόφησης του στομάχου.

Συμπερασματικά, μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί το κλειδί για την προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας και τη διασφάλιση της μακροζωίας.

Ευγενία Καραγιαννίδου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΝΟΜΙΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ενημερωτικό Δελτίο

Copyright 2017 - Ευγενία Καραγιαννίδου